Фахівці кафедри географії України Київського національного університету імені Тараса Шевченка системно  імплементують сучасний досвід підготовки спеціалістів у галузі еногастрономічного туризму у межах першої та єдиної в Україні українсько-італійської магістерської програми з подвійним дипломуванням «Географія еногастрономічної рекреації та туризму» та сприяють трансферу інноваційного європейського досвіду у розбудову регламентної та організаційної сфери гастрономічного туризму в Україні.

Кафедра географії України докладає зусиль для консолідація науки й практики для системного розвитку гастрономічного туризму, як інструменту розвитку  сільських територій на засадах сталого розвитку та державно-приватного партнерства. У співпраці з проектом Європейської Комісії «Підтримка системи географічних зазначень в Україні» (Проект ГЗ), Міністерством аграрної політики та продовольства України, Національної туристичної організації України (НТОУ),  кафедра географії України виступила співорганізатором низки важливих науково-практичних заходів у різних регіонах України:  семінару «Дороги вина та смаків Закарпаття: стан, виклики, перспективи» (21-22 лютого 2019 року, м. Ужгород), І та ІІ семінарів «Дороги вина та смаку - інструмент розвитку сільських територій Одеської області як еногастрономічних туристичних дестинацій» (18 березня та 10 квітня 2019 року, м.Одеса). Фахівці кафедри сприяли висвітленню проблемних питань розвитку та просування еногастрономічного туристичного продукту сільських територій України шляхом створення системи Доріг вина та смаку та забезпечили трансфер міжнародного досвіду щодо їх організації.

Доробок кафедри високо оцінений представниками Європейської Комісії (ЄК) в Україні, а доцент кафедри географії України Мотузенко Олена Олександрівна запрошена до Проекту ГЗ у якості національного експерту з географічних зазначень та гарантованих традиційних особливостей продуктів харчування та експерта з питань еногастрономічного туризму. Мотузенко О.О.  ініціювала та очолила роботу над створенням  Концепції розвитку гастрономічного туризму в Україні до 2026 року у межах спільної ініціативи Проекту Європейської Комісії «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» та «Мережі Знань» Національної Туристичної Організації України, а також координує групу експертів Проекту ГЗ з роботи по створенню першої в Україні Дороги вина та смаку Придунайської Бессарабії згідно європейських регламентних норм.

23 квітня 2019 року в «Укрінформі» відбувся  круглий стіл «Туризм і Дороги» (https://www.youtube.com/watch?v=LJ4zO7nyAOc), у межах якого експерти ЄС, представники відповідних  міністерств, разом із представниками туристичного та супутнього бізнесу, органів регіональної влади, громадських організацій, спілок, журналісти, національні виробники, тощо, обговорюватимуть актуальні завдання та виклики на шляху інфраструктурного забезпечення  розвитку туризму в Україні та гастрономічного туризму, зокрема. Співробітники та магістри кафедри географії України взяли активну участь у підготовці та проведенні круглого столу, а доцент Мотузенко О.О. представила звіт експертної команди Проекту ГЗ щодо організації системи гастрономічних маршрутів, як інноваційного для України туристичного продукту, з високим потенціалом сприяння розвитку сільських територій, через підтримку виробників ГЗ та традиційних продуктів, збереження і зміцнення біорозмаїття і культурної спадщини місцевих спільнот; шляхом інтегрованого розвитку агровиробництва та туризму, що забезпечує диверсифікацію виробничої діяльності у сільській місцевості та залучення додаткових фінансових надходжень від туристів та інвесторів.

Завершився круглий стіл фуршетом із дегустацією унікальної продукції національних виробників – учасників пілотного проекту «Дороги вина та смаку Придунайської Бессарабії» та виробників інших регіонів. Учасники дегустували найкращі вина та продукти, які згодом стануть гастрономічними візитками України: м’ясні делікатеси, вина, бальзамічний оцет та олію з виноградних кісточок,  лавандовий та винний хліб, бессарабські кольорові сири, гуцульську бринзу, тощо.


   


 
 Проектна  схема системи Доріг вина та смаку Придунайської Бессарабії